Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep - Πολλοί το διαβάζουν, λίγοι το σχολιάζουν

(... δηλ., "Κάπου ανάμεσα στην ιερή σιωπή και τον ύπνο" (στίχος από το τραγούδι "Toxicity" των System of a Down). Στο blog του Expaganus, επιτρέπονται τα σεντόνια (ο μπλογκ-νοικοκύρης είναι σεσημασμένος σεντονάς). ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα κακά λόγια, τα οποία θα λογοκρίνω με _ και * αν εμφανιστούν.

Τρίτη, Αυγούστου 28, 2007

Τι πρέπει να γίνει!

***ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ *http://expaganus.wordpress.com*, ΣΤΟ ΠΟΣΤ "Τι πρέπει να γίνει!"

Αυτές τις φοβερές μέρες όπου διάφοροι προσπαθούν ν' αποκομίσουν από την εθνική τραγωδία εκλογικά κ.α. οφέλη, δεν είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς λογικά. Υπερισχύει το συναίσθημα: η οργή, η αγανάκτηση, η οδύνη. Για όσους είναι συνειδητοί Χριστιανοί υπάρχει και η μετάνοια, και η αίσθηση προσωπικής ευθύνης για τις υψηλές θερμοκρασίες, την απουσία βροχών που θα βοηθούσαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και την παρουσία ισχυρών ανέμων που δεν σταματούν να φυσούν, πράγματα που ερμηνεύονται ως εγκατάλειψη Θεού (βλ. και http://metanoeite.blogspot.com).

Όμως πέρα από αυτά τα συναισθήματα και πέρα από τις προσπάθειες που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την ανακούφιση/αποκατάσταση των θυμάτων, υπάρχουν και διάφορα άλλα που πρέπει να αποφασιστούν για να αποφύγουμε τέτοιες φριχτές εξελίξεις στο μέλλον - όσο τουλάχιστον είναι στο ανθρώπινο χέρι μας.

1) Πρέπει να καθαριστούν τα εναπομείναντα δάση. Όλοι γνωρίζουν ότι σε ένα δάσος χωρίς πούσι και κουκουνάρια και σκουπίδια παντού (όπως δυστυχώς ήταν αυτό της Στροφυλιάς...), οι φωτιές ΔΕΝ διαδίδονται τόσο εύκολα, ακόμα κι αν υπάρχει οργανωμένος εμπρησμός. Είναι ανεπίτρεπτο σε μια χώρα με τέτοιο δασικό πλούτο να μην υπάρχει μια υπηρεσία που ν' ασχολείται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ με τον καθαρισμό των δασών. Είτε αυτή θα είναι η νεοσύστατη Αγροφυλακή από τα παλιά, είτε κάτι άλλο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει και να στελεχωθεί από φιλόπονους κι ευσυνείδητους ανθρώπους, που ν' αγαπούν τη φύση και να ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, κι όχι ν' αποτελεί κηφηνοφωλιά που θα στεγάζει τεμπελχανάδες και κοπανατζήδες διακρινόμενους από αυτό που ο κόσμος αποκαλεί σαρκαστικά "νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου".

2) Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ο οποίος δεν έχει και την απαιτούμενη εκπαίδευση για ν' αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά, μπορεί να συμβάλλει κατά πολύ στον καθαρισμό των δασών, ο οποίος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Μαϊου κάθε χρονιάς. Κανείς δεν μπορεί ν' αμφιβάλλει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία - η οποία κιόλας αργεί πάρα πολύ άπαξ και μπει η φωτιά...

3) Πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι πυροπροστασίας στα δάση όπου δεν υπάρχουν.

4) Πρέπει να γίνονται περιπολίες μέσα στα δάση και γύρω από αυτά, από αγροφύλακες, στρατό, πολιτοφυλακή.

5) Πρέπει να υπάρξει επιτέλους αποκέντρωση όσον αφορά την πυροπροστασία των διάφορων περιοχών. Κάθε νομός πρέπει να διαθέτει δικές του πυροσβεστικές μονάδες και αεροπλάνα, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να υπάρχει μεν και να είναι ισχυρή, αλλά να δρα επικουρικά σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν μια κεντρική υπηρεσία να αντιμετωπίζει εκατοντάδες κλήσεις από εκατοντάδες μακρινά σημεία ταυτόχρονα, η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη!

6) Πρέπει να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση των πυροσβεστών, επαγγελματιών κι εθελοντών.

7) Πρέπει η εκπαίδευση για την προστασία των δασών να ξεκινάει από το σχολείο (θα έλεγα από το σπίτι, αλλά δεν έχουν όλοι οι γονείς τις απαιτούμενες γνώσεις για να το κάνουν). Πράγματα που μαθαίνουν οι πρόσκοποι όπως το πώς ν' ανάβεις φωτιά με ασφαλή τρόπο, τι πρέπει να κάνεις όταν είναι ανάγκη ν' ανάψεις φωτιά αλλά γύρω φυσά αέρας κτλ. είναι απαραίτητο να γίνουν κτήμα κάθε παιδιού.

Δεν ξέρω τι άλλο να πω φίλοι... Τα πευκοδάση όταν είναι παλιά ξαναγίνονται σχετικά εύκολα - κι αυτό με παρηγορεί λίγο όσον αφορά τη Στροφυλιά - τα δάση με έλατα όμως όπως της Πάρνηθας είναι πολύ δύσκολο να ξαναφτιαχτούν. Οι ανθρώπινες ζωές πάλι, δεν έρχονται πίσω. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση άμεσα - μια φοβερή αίσθηση που μοιραζόμαστε πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες.

4 Comments:

  • At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2007, Blogger Suspect said…

    Στο ελληνικο κρατος δεν φτανει να κουρδιζεις το ρολοϊ
    Για να λειτουργησει πρεπει να σπρωχνεις και τους δεικτες με το δακτυλο σου.

     
  • At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007, Blogger Ναπoλέων said…

    15.9.07/03.30

    Aκολουθεί ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ διαφήμιση:

    14 χρόνια οι "μέν", 19 χρόνια οι ..."δέν", 33 χρόνια σύνολο και δεν τους βαρεθήκατε ακόμα;;;

    Πολύ ωραία!!!

    Καταψηφίστε τους λοιπόν, για να μην πάρει κανείς τους ...αυτο-α-δυναμία και έτσι να αναγκαστούν να κυβερνήσουν ΜΑΖΙ !
    («Μαζί» δεν μάς τσαμπουνάν συνέχεια;)

    Θά 'ναι η ισχυρότερη ελληνική κυβέρνηση όλων των αιώνων !

    αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
    Ναπολέων Παπαδόπουλος

    Υ.Γ.
    @ expaganus

    Πού τόν ξέρεις εσύ τον Τσαμαντά;

     
  • At Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007, Blogger Ναπoλέων said…

    Υ.Γ. (2)

    @ expaganus

    Κοίταξα το profile σου... άμα είναι αγαπημένος σου ο Nick Gage, την έβαψα...

    Αποσύρω την απορία
    «πού ξέρεις εσύ τον Τσαμαντά»

    αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
    Ναπολέων Παπαδόπουλος

     
  • At Κυριακή, Σεπτεμβρίου 16, 2007, Blogger expaganus said…

    @suspect: Δυστυχώς, κάπως έτσι είναι...

    @Ναπολέων: Ευτυχώς, δύσκολα τα δυο μεγάλα κόμματα θα κυβερνούσαν μαζί. Βέβαια η πραγματικότητα συχνά είναι ανώτερη από κάθε φαντασία!

    Υ.Γ. Δεν είναι αγαπημένος μου ο Nick Gage, το βιβλίο του "Ελένη" είναι. Πάντως τον Τσαμαντά δεν τον έμαθα από εκεί.

     

Δημοσίευση σχολίου

<< Home