Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep - Πολλοί το διαβάζουν, λίγοι το σχολιάζουν

(... δηλ., "Κάπου ανάμεσα στην ιερή σιωπή και τον ύπνο" (στίχος από το τραγούδι "Toxicity" των System of a Down). Στο blog του Expaganus, επιτρέπονται τα σεντόνια (ο μπλογκ-νοικοκύρης είναι σεσημασμένος σεντονάς). ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα κακά λόγια, τα οποία θα λογοκρίνω με _ και * αν εμφανιστούν.

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2006

SYSTEM OF A DOWN

***ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ *http://expaganus.wordpress.com*, ΣΤΟ ΠΟΣΤ "SYSTEM OF A DOWN".


Την ίδια στιγμή που εμείς οι κομπλεξικοί γυρνάμε την πλάτη στους ελληνικούς μουσικούς δρόμους και κατακλέβουμε συνθετικά τη δυτική ποπ/ροκ μουσική, ή τα αραβικά σκυλάδικα, οι αρμενικής καταγωγής System of a Down παίζουν αρμένικα με χαρντ κορ περιτύλιγμα και ξεσηκώνουν την Αμερική, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους. Και προωθούν και το θέμα που τους απασχολεί, την αρμενική γενοκτονία... Εμείς κάνουμε τίποτα για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου; Σιγά μην κάνουμε... Εμείς κοιτάμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τέτοια πράγματα και να καταναλώσουμε λίγο ακόμα.
Μη νομίσει κανείς ότι είμαι υπέρ μιας "στρατευμένης τέχνης" όπου όλα θα έχουν κάποια σκοπιμότητα. Δεν είμαι. Δεν είμαι ούτε και υπέρ της "τέχνης για την τέχνη" με την απλούστατη έννοια ότι την τέχνη τη δημιουργεί κάποιος για να μεταδώσει μέσω αυτής εκείνα που ζει, σκέφτεται και αισθάνεται. Η τέχνη είναι τρόπος, μέσον, και το μέσον να με συμπαθάτε αλλά δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να είναι αυτοσκοπός.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το εν λόγω συγκρότημα δεν αρνείται την καταγωγή του, τις ρίζες του, τα προβλήματα του λαού του, για να "πηδήξει στο τρένο κάποιου άλλου" και να μεταβληθεί σε κλώνο του δυτικού πολιτισμού. Μπορεί να κινείται στον οικουμενικό τομέα - ο τραγουδιστής Serj Tankian είναι ενεργός ακτιβιστής και βοηθά τους άστεγους στην αμερικανική πόλη όπου διαμένει - χωρίς όμως να χάνει το εθνικό του υπόβαθρο και χωρίς να ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για το υπόβαθρο αυτό. Σαν εμάς τους ταλαίπωρους... που ή θα σερνόμαστε στο άρμα της Εσπερίας από κάποιο κόμπλεξ κατωτερότητας, ή θα μετατρέπουμε το κόμπλεξ αυτό στο άλλο της ανωτερότητας, και θα λέμε ότι είμαστε ο πιο αρχαίος λαός του κόσμου, ότι κατεβήκαμε με διαστημόπλοια από τον... Σείριο, και άλλα τέτοια φαιδρά.

LONG LIVE SYSTEM! Τους αξίζει...