Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep - Πολλοί το διαβάζουν, λίγοι το σχολιάζουν

(... δηλ., "Κάπου ανάμεσα στην ιερή σιωπή και τον ύπνο" (στίχος από το τραγούδι "Toxicity" των System of a Down). Στο blog του Expaganus, επιτρέπονται τα σεντόνια (ο μπλογκ-νοικοκύρης είναι σεσημασμένος σεντονάς). ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα κακά λόγια, τα οποία θα λογοκρίνω με _ και * αν εμφανιστούν.

Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006

Καλοπερνάνε οι γυναίκες στις παγανιστικές κοινωνίες!

***ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ *http://expaganus.wordpress.com*, ΣΤΟ ΠΟΣΤ "Καλοπερνάνε οι γυναίκες στις παγανιστικές κοινωνίες!"

Το είδα στο ΕΘΝΟΣ...
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5592&subid=2&pubid=49552

Ανδρες "νοικιάζουν" τις γυναίκες τους για 174 δολάρια στο κρατίδιο Γκουτζαράτ και όχι μόνο

ΑΠΕ 15:45

Χρυσές δουλειές κάνουν ορισμένοι άνδρες στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, καθώς εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη γυναικών, αποφάσισαν να "ενοικιάζουν" τις συζύγους τους, αποκαλύπτει η εφημερίδα Τάιμς της Ινδίας.

Αντί μηνιαίου ενοικίου, οι στοργικοί σύζυγοι επιτρέπουν στις γυναίκες τους να συζήσουν με κάποιον άλλον άνδρα που ανήκει συνήθως σε ανώτερη κάστα και που δεν μπορεί να βρει γυναίκα στον δικό του κοινωνικό περίγυρο, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση κάποιου άνδρα ο οποίος νοίκιασε τη γυναίκα του για 8.000 ρουπίες (174 δολάρια) το μήνα. Οπως ήταν επόμενο, ο αριθμός των "πρακτόρων" ή "μεσιτών" οι οποίοι αναλαμβάνουν να κλείσουν παρόμοιες "δουλειές" αυξάνεται αναλόγως της ζήτησης στο ινδικό αυτό κρατίδιο.

Η ζήτηση αυτή βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στο Γκουτζαράτ, αλλά και σε άλλα ινδικά κρατίδια όπως είναι το Παντζάμπ, η Χαριάνα αλλά και η πρωτεύουσα Νέο Δελχί, καθώς ο αριθμός των κοριτσιών που γεννιούνται κάθε χρόνο βαίνει μειούμενος. Το φαινόμενο αποδίδεται στην αύξηση των αμβλώσεων, στις οποίες προβαίνουν πολλές Ινδές όταν η ιατρική επιστήμη, με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος, τις πληροφορεί ότι το κυοφορούμενο έμβρυο είναι θήλυ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στα κρατίδια αυτά γεννιούνται 800 κορίτσια ανά 1.000 αγόρια.

Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν γίνει στην Ινδία περίπου 10 εκατομμύρια αμβλώσεις σε εγκύους που κυοφορούσαν θηλυκά έμβρυα, καθώς μεγάλα τμήματα της ινδικής κοινωνίας θεωρούν τα κορίτσια βάρος, λόγω της μεγάλης προίκας που πρέπει να πληρώσουν για να τα παντρέψουν.

Η δραματική μείωση των γεννήσεων κοριτσιών στην Ινδία έχουν προκαλέσει έντονα κονωνικά προβλήματα, όπως απαγωγές, αναγκαστική πολυανδρία, ομαδικούς βιασμούς και παιδική πορνεία.
------
Δεν μπορεί να πει κανείς, οι γυναίκες στις παγανιστικές κοινωνίες καλοπερνάνε... ε;
Φταίει ο Χριστιανισμός φαίνεται...

15 Comments:

  • At Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006, Blogger expaganus said…

    Άλλο ένα κατόρθωμα του Χριστιανισμού!!!

    Το είδα στο Indymedia: Η Ναζανίν καταδικάστηκε από δικαστήριο τού Ιράν σέ θάνατο διά απαγχονισμού.Η Ναζανίν(17 χρονών)καθώς έκανε βόλτα στό πάρκο Καράτζ,σέ προάστιο τής Τεχεράνης μαζί μέ τήν ανιψιά της αναγκάστηκε νά μαχαιρώσει καί,παρά τήν θελησή της,νά σκοτώσει έναν από τούς τρείς άγνωστους άνδρες πού τούς επιτέθηκαν καί προσπάθησαν νά τήν βιάσουν.
    Οπως περιέγραψε στό δικαστήριο http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=23.05.2006,id=24722972 οι τρείς άνδρες αφού τίς έριξαν στό χώμα,τίς έγδυσαν καί προσπάθησαν νά τίς βιάσουν.Καί κλαίγοντας,συνέχισε "έβγαλα ένα σουγιά πού έχω πάντα στήν τσάντα μου καί άρχισα νά μαχαιρώνω τόν ένα στό στήθος.Δέν είχα σκοπό νά τόν σκοτώσω.Μόνο νά φύγει από πάνω μου ήθελα.Μόνο αυτό".
    Τό ιρανικό δικαστήριο δέν δέχτηκε ότι ο πιθανός βιασμός έθεσε σέ κίνδυνο τήν ζωή τής Ναζανίν.Οι δράστες δέν πρόλαβαν νά τήν βιάσουν.Εάν είχε γίνει αυτό("εάν τούς είχατε αφήσει...",ακούστηκε προκλητικά στό δικαστήριο),τότε η ποινή τής κοπέλας,μπορεί καί νά μειωνόταν.
    Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πώς άν η Ναζανίν επέτρεπε νά τήν βιάσουν θά τήν καταδίκαζαν καί πιθανώς νά τήν πετροβολούσαν μέχρι θανάτου μέ τήν "κατηγορία" ότι έκανε έρωτα εκτός γάμου.
    Χιλιάδες άνθρωποι απ΄όλο τόν Κόσμο κάνουν έκκληση,μέσω ενός ψηφίσματος πού εστάλη στόν γενικό γραμματέα τού ΟΗΕ,τήν ύπατη αρμοστή τού ΟΗΕ γιά τά ανθρώπινα δικαιώματα,τόν θρησκευτικό ηγέτη τής Ισλαμικής Δημοκρατίας τού Ιράν καί τόν υπουργό δικαιοσύνης τού Ιράν.Τό ψήφισμα κυκλοφορεί στό διαδίκτυο καί ζητεί τήν υπογραφή όλων μας.
    Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι
    http://www.petitiononline.com/Nazanin/petition.html

    Χρειάζεται άραγε να σχολιάσω, ότι τέτοια άδικη καταδίκη δεν θα συνέβαινε σε μια χριστιανική χώρα;
    Εσείς που ελέγχετε το blog χωρίς να γράφετε σχόλια, τουλάχιστον κάντε ένα κλικ να υπογράψετε για την Ναζανίν...

     
  • At Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2006, Anonymous Ανώνυμος said…

    Άδικα τα γράφεις αυτά expaganus. Αυτοί που θέλουν να βρίσκουν ελαττώματα μόνο στο Χριστιανισμό δεν θα δώσουνε σημασία... Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

     
  • At Τρίτη, Ιουλίου 25, 2006, Blogger mickey said…

    Οι χριστιανικές χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που κατά τη γνώμη μου οφείλεται αρχικά στα ανθρωπιστικά μηνύματα του χριστιανισμού (και ειδικά μετά και το κίνημα των Διαμαρτυρόμενων) και στη συνέχεια στην εγκαθίδρυση κοσμικών (secular) κρατών, στα οποία η εκκλησία (γενικότερα θρησκεία) διαχωρίστηκε από το κράτος (πολιτεία).

    Πάντως ούτε τον τίτλο κατανοώ ούτε την αναφορά σε "παγανιστικές κοινωνίες", καθώς το Ισλάμ, ο Ινδουϊσμός και ο Βουδισμός δεν έχουν σχέση με τον παγανισμό (εκτός κι αν θεωρείς κάθε μη χριστιανό παγανιστή, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει με τις καθιερωμένες ερμηνείες των λέξεων).

    Η καταδίκη της υπόθεσης Ναζανίν έγινε και σε άλλα blogs. Δε νομίζω πως κανείς αμφιβάλλει πως οι γυναίκες στα "χριστιανικά" κράτη (στα οποία ο χριστιανισμός παίζει ολοένα και μικρότερο ρόλο στη διακυβέρνηση) είναι σε ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερα μοίρα από άλλα, στα οποία κυβερνούν θεοκρατικά καθεστώτα.

    Μόνο που, όπως προανέφερα αυτό οφείλεται πλέον στον διαχωρισμό θρησκείας-κράτους. Μην ξεχνάς πως όταν τα χριστιανικά κράτη ήταν ΑΜΙΓΩΣ χριστιανικά (με την έννοια της θεοκρατίας, όπως π.χ. το Ιράν σήμερα) είχαμε κι εκεί άδικους φόνους γυναικών (ή εγκλήματα και διακρίσεις σε βάρος τους) στο όνομα του Χριστιανισμού. Μπορείς π.χ. να ανατρέξεις στο κυνήγι των μαγισσών του μεσαίωνα ή και στη σαφώς μειονεκτική θέση της γυναίκας στην πολιτική και την κοινωνία. Ειδικά το τελευταίο, βελτιώθηκε μόνο όπου το κράτος διαχωρίστηκε (μερικώς ή πλήρως) από την εκκλησία. Και σε "επίσημα" αθεϊστικά καθεστώτα (όπως στην πρώην ΕΣΣΔ π.χ.) δεν υπήρχαν νομικές ή άλλες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

    Θαρρώ λοιπόν πως οι γυναίκες μπορούν να "καλοπερνάνε" (κυριολεκτικά) μόνο σε κοινωνίες που τις σέβονται ως ισότιμους πολίτες. Και οι κοινωνίες αυτές είναι σχεδόν αποκλειστικά κοινωνίες στις οποίες η όποια θρησκεία παίζει μικρό έως μηδενικό ρόλο σε θέματα νόμων και κοινωνικής οργάνωσης. Πάντως ακόμα και πολίτες αυτών των έστω και κατ' όνομα "χριστιανικών" κρατών, εκμεταλλεύονται συχνά γυναίκες, κυρίως από άλλες χώρες, χριστιανικές και μη (π.χ. σεξοτουρισμός, παιδοφιλία, εκπόρνευση γυναικών από χώρες της Βαλκανικής και του πρώην Ανατολικού μπλοκ κλπ).

    Για να λέμε λοιπόν και τα σωστά, η βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως και πολλών άλλων) επιτεύχθηκε σε κοινωνίες που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν προηγουμένως ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ (υπάρχει και η "εξαίρεση" του Ισραήλ). Τα ισλαμικά κράτη καθυστέρησαν πολύ να ενσωματώσουν νόμους υπέρ της ισότητας των φύλων (η Τουρκία αποτελεί το πιο καλό παράδειγμα αστικού μουσουλμανικού κράτους), ενώ τα περισσότερα επιφυλάσσουν ακόμα και στον 21ο αιώνα απίστευτα υποτιμητική στάση απέναντί της (μερικές φορές τα ζώα περνούν ΠΟΛΥ καλύτερα). Για την Ινδία δε γνωρίζω πολλά, αλλά νομίζω πως τουλάχιστον μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, συντηρούσαν ακόμα το "έθιμο" να καίνε τη σύζυγο ενός μαχαραγιά που πέθανε, μαζί με αυτόν - ζωντανή!

    Ο χριστιανισμός λοιπόν, από κάποια στιγμή και μετά βοήθησε στη μετάβαση σε ανεξίθρησκες και πιο δίκαιες κοινωνίες. Νομίζω πως με την καθιέρωση κοσμικών καθεστώτων πλήρους ανεξιθρησκίας (BTW θετική και η δήλωση Χριστόδουλου για το τζαμί του Βοτανικού), οι γυναίκες θα περνούν ολοένα και καλύτερα και άθλια φαινόμενα σαν αυτά που αναφέρεις θα εκλείψουν.

     
  • At Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006, Blogger expaganus said…

    Φίλε mickey η επίσκεψή σου με τιμά, αν και με βγάζει από το πρόγραμμα της δουλειάς μου γιατί ξυπνά μέσα μου την ακατανίκητη επιθυμία να γράψω σεντόνια! Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα και γιατί έχεις γράψει κι εσύ ένα μικρό σεντονάκι. Στο δικό μου μπλογκοχώρο τα σεντόνια θα είναι πάντα καλοδεχούμενα και ποτέ δεν θα κράξω κανέναν επειδή γράφει μεγάλα ποστς. Το μόνο που απαιτώ είναι ευγενική γλώσσα και σεβασμός στο συνομιλητή, πράγματα που δεν χρειάζεται να τα υποδείξω σ’ εσένα αφού τα εφαρμόζεις από μόνος σου.
    Επί του περιεχομένου τώρα, γράφεις (με πλάγια):
    «Οι χριστιανικές χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που κατά τη γνώμη μου οφείλεται αρχικά στα ανθρωπιστικά μηνύματα του χριστιανισμού (και ειδικά μετά και το κίνημα των Διαμαρτυρόμενων) και στη συνέχεια στην εγκαθίδρυση κοσμικών (secular) κρατών, στα οποία η εκκλησία (γενικότερα θρησκεία) διαχωρίστηκε από το κράτος (πολιτεία)».

    Μιλάς προφανώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα εννοούμε σήμερα, που υπάρχουν ως όρος και έχει θεσμοθετηθεί με διάφορους νόμους η προστασία τους ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να τα σεβαστούμε. Αυτό γιατί στις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχει θεσμοθετημένη καταπάτηση των δικαιωμάτων εκεί που θεωρούμε ότι ΔΕΝ μας συμφέρει να τα σεβαστούμε. Όπως π.χ. όταν μια μητέρα κρίνει ότι της είναι πιο συμφέρον να σκοτώσει το έμβρυο που έχει στην κοιλιά της αντί να σεβαστεί το δικαίωμά του να γεννηθεί, και η πολιτεία της προσφέρει νομική κάλυψη για να το κάνει.
    Όμως ο σεβασμός αυτών που σήμερα λέμε «ανθρώπινα δικαιώματα» στις χριστιανικές κοινωνίες υπάρχει πολύ πριν επινοηθεί ο όρος, στα πλαίσια της αγαπητικής συμπεριφοράς όπου δεν κάνεις στον άλλον αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σ’ εσένα. Δες Ματθ. ζ΄ 12 “Όλα όσα θέλετε, λοιπόν, να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’ αυτούς. γιατί αυτός είναι ο νόμος και οι προφήτες”. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τον τεράστιο σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο που βλέπω στο «Πηδάλιο», το βιβλίο που περιέχει όλες τις αποφάσεις και κανόνες οικουμενικών συνόδων σχολιασμένες και από τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Ελπίζω να βρω το χρόνο, πρώτον να το διαβάσω όλο σύντομα (είναι τεράστιο κι εγώ δουλεύω σκληρά και δεν προλαβαίνω...) και δεύτερον να γράψω κάτι γι’ αυτό.

    «Πάντως ούτε τον τίτλο κατανοώ ούτε την αναφορά σε "παγανιστικές κοινωνίες", καθώς το Ισλάμ, ο Ινδουϊσμός και ο Βουδισμός δεν έχουν σχέση με τον παγανισμό (εκτός κι αν θεωρείς κάθε μη χριστιανό παγανιστή, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει με τις καθιερωμένες ερμηνείες των λέξεων)».

    Paganus, στα λατινικά, σημαίνει "ειδωλολάτρης". Άρα, Παγανισμός είναι, ουσιαστικά, η ειδωλολατρία. Ας δούμε πού εντοπίζεται στις τρεις θρησκείες που αναφέρεις:
    Α) ο Αλλάχ του Ισλάμ κατά πολλούς μελετητές κατάγεται από τον αρχαίο θεό της Σελήνης. Δες εδώ http://www.jesusportal.org/magazine/19-6.htm
    «Οι ρίζες του Ισλάμ έχουν ανιχνευθεί από τους λόγιους στην αρχαία θρησκεία γονιμότητας που λάτρευε τον θεό της σελήνης, και η οποία ήταν η κυρίαρχη θρησκεία της Αραβίας. Ο θεός της σελήνης λατρεύονταν με το να προσεύχονται στραμμένοι προς την Μέκκα μερικές φορές την ημέρα, κάνοντας ένα ετήσιο προσκυνηματικό ταξίδι στο Κάαμπα που ήταν ένας ναός του θεού της σελήνης, τρέχοντας γύρω από το Κάαμπα εφτά φορές, αγγίζοντας ένα είδωλο από μαύρη πέτρα που ήταν τοποθετημένο στον τοίχο του Κάαμπα, τρέχοντας μεταξύ δύο λόφων, κάνοντας ζωοθυσίες, μαζευόμενοι τις Παρασκευές για προσευχές, δίνοντας ελεημοσύνες στους φτωχούς κλπ. Αυτά ήταν τα ειδωλολατρικά έθιμα που εξασκούσαν οι Άραβες πολύ καιρό πριν γεννηθεί ο Μωάμεθ. Ποια θρησκεία σήμερα εφαρμόζει αυτά τα ειδωλολατρικά έθιμα του θεού της σελήνης; Το Ισλάμ! Αυτό εξηγεί γιατί το μισοφέγγαρο (η ημισέληνος) είναι το σύμβολο του Ισλάμ. Αυτό τοποθετείται στην κορυφή των τζαμιών και των μιναρέδων, και εμφανίζεται πάνω σε καπέλα, σημαίες, χαλιά, φυλακτά και ακόμη στα κοσμήματα. Κάθε φορά που βλέπετε το Μουσουλμανικό σύμβολο της ημισελήνου, βλέπετε το αρχαίο σύμβολο του θεού της σελήνης».
    Β) Για τον Ινδουισμό με τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ θεότητες δεν χρειάζεται νομίζω να εξηγήσω τίποτα. Είναι ειδωλολατρία με τα όλα της αυτή η θρησκεία.
    Γ) Ο Βουδισμός έχει και αυτός πάρα πολλές θεότητες, που κληρονόμησε από τον Ινδουισμό. Ο Βούδας δεν δίδαξε ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι θεοί, αλλά ότι υπόκεινται στο κάρμα όπως οι άνθρωποι και ότι ο Ίντρα και ο Μπράχμα ήρθαν κοντά του να τους διδάξει τα της φώτισης. Η κοινωνία του Θιβέτ είναι μια τυπικά ειδωλολατρική κοινωνία με μαντεία, επικλήσεις θεοτήτων κτλ., και οι εκ Νεπάλ ορμώμενοι ρίνποτσε και λοιποί, ανατολικοί και δυτικοί, διδάσκουν πώς να επικαλούμαστε τις θεότητες αυτές με μάντρα κτλ. Επίσης στην Ιαπωνία και άλλες περιοχές όπου υποτίθεται ότι κυριαρχεί η πιο «αθεϊστική» μορφή Βουδισμού, το Ζεν, οι θεότητες λατρεύονται και μάλιστα με μεγάλη σοβαρότητα. Πρόκειται λοιπόν καθαρά για ειδωλολατρικές, αλλιώς παγανιστικές κοινωνίες.

    «Η καταδίκη της υπόθεσης Ναζανίν έγινε και σε άλλα blogs."

    Θα ανησυχούσα αν γινόταν μόνο στο δικό μου...

    "Δε νομίζω πως κανείς αμφιβάλλει πως οι γυναίκες στα "χριστιανικά" κράτη (στα οποία ο χριστιανισμός παίζει ολοένα και μικρότερο ρόλο στη διακυβέρνηση) είναι σε ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερα μοίρα από άλλα, στα οποία κυβερνούν θεοκρατικά καθεστώτα».

    Αυτό το «στα "χριστιανικά" κράτη (στα οποία ο χριστιανισμός παίζει ολοένα και μικρότερο ρόλο στη διακυβέρνηση)» είναι μια κουβέντα πολύ μεγάλη. Θα έλεγα πως στα «χριστιανικά» κράτη ο Χριστιανισμός παίζει τεράστιο ρόλο στη διακυβέρνηση, καθώς είναι η θρησκεία των περισσότερων υπηκόων οι οποίοι δεν ανέχονται εύκολα να καταπατούνται οι βασικές της αρχές από την πολιτεία. Κανένας σοβαρός πολιτικός που θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, και όχι να αντικατασταθεί στις επόμενες εκλογές από κάποιον πιο έξυπνο, δεν θα πείραζε βασικές θρησκευτικές αρχές. Φαντάζεσαι π.χ. τι θα γινόταν αν η πολιτεία ΕΠΕΒΑΛΛΕ την καύση των νεκρών σε όλους ή αν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ τον θρησκευτικό γάμο; Χαμός Κυρίου που λέμε. Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα από προαιρετικά πράγματα που επιτρέπει η Πολιτεία αλλά καταδικάζει η Εκκλησία, και τη στάση που τηρεί ο κόσμος απέναντι σ’ αυτά: στα τόσα χρόνια που έχει θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που τον τελούν κι ακόμα ελαχιστότεροι εκείνοι που τελούν μόνο αυτόν και δεν κάνουν και τον θρησκευτικό αργότερα.

    «Μόνο που, όπως προανέφερα αυτό οφείλεται πλέον στον διαχωρισμό θρησκείας-κράτους. Μην ξεχνάς πως όταν τα χριστιανικά κράτη ήταν ΑΜΙΓΩΣ χριστιανικά (με την έννοια της θεοκρατίας, όπως π.χ. το Ιράν σήμερα) είχαμε κι εκεί άδικους φόνους γυναικών (ή εγκλήματα και διακρίσεις σε βάρος τους) στο όνομα του Χριστιανισμού».

    Ποια είναι αυτά τα θεοκρατικά κράτη που λες, με την έννοια της θεοκρατίας, για να καταλάβω; Απ’ ότι ξέρω τουλάχιστον στα Ορθόδοξα κράτη δεν συνέβαινε να εξασκούν την πολιτική εξουσία οι ιερείς – πράγμα που απαγορεύεται και από τους ιερούς κανόνες. Στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπου οι γυναίκες απολάμβαναν πολλά προνόμια, ο αυτοκράτορας είχε μέχρι κάποια εποχή τον τίτλο Pontifex Maximus (Μέγιστος αρχιερεύς ή Ύπατος Ιεροφάντης) που κληρονόμησε από την παγανιστική Ρώμη, όμως ήταν καθαρά τυπικός. Όχι αρχιερέας, ούτε απλός ιερέας δεν ήταν. Το μόνο «χριστιανικό» θεοκρατικό κράτος είναι απ’ όσο ξέρω το Βατικανό, αλλά εκεί δεν μπαίνουν γυναίκες ώστε να εγκληματίσει κανείς σε βάρος τους.
    Επιπλέον, οι "άδικοι φόνοι γυναικών" που αναφέρεις, (θα είναι χρήσιμο να αναφέρεις ποιοι είναι), έγιναν επειδή τα θύματα ήταν γυναίκες, ή για κάποια άλλη ιδιότητα που είχαν, βάσει της οποίας φονεύονταν ΚΑΙ άντρες;

    «Μπορείς π.χ. να ανατρέξεις στο κυνήγι των μαγισσών του μεσαίωνα...»

    Αυτό φίλε Mickey είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά, και πολύ κακώς γιατί είναι η μισή της μισής αλήθειας. Στον Μεσαίωνα δεν γινόταν κανένα αποκλειστικό «κυνήγι μαγισσών». Ασφαλώς υπήρχε κυνήγι «μαγισσών» και μαγισσών, παράλληλα όμως με κυνήγι μάγων και «μάγων», και βασικά υπήρχε κυνήγι «αιρετικών» ανεξαρτήτως του φύλου τους. Όποιος ταλαίπωρος, άντρας ή γυναίκα, δεν ήταν παπικός αλλά ορθόδοξος, και αργότερα προτεστάντης, ήταν στόχος της Ιεράς Εξέτασης και περνούσε τα πάνδεινα. Ακόμα και στην ιστορία με τις «μάγισσες του Σάλεμ» όπου φαίνεται να έχουμε αποκλειστικά «κυνήγι μαγισσών», πρόκειται για μια υπόθεση όπου έτυχε να κατηγορηθούν για μαγεία κυρίως άτομα του γυναικείου φύλου, και μάλιστα από άλλα άτομα του γυναικείου φύλου. Δεν έχουμε κάποια οργανωμένη προσπάθεια της κοινωνίας ΕΙΔΙΚΑ εναντίον των γυναικών. Αν είχαν κατηγορηθεί κυρίως άντρες, θα απαγχονίζονταν κυρίως άντρες.
    Σκέψου πόσο θα σε ξένιζε αν υπήρχαν «μασκουλινιστές» (κατά το «φεμινίστριες») οι οποίοι θα έβγαιναν και θα χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για τις «διακρίσεις κατά των αντρών» που αποδεικνύονται από το «κυνήγι μάγων». Πρόκειται για τη μισή της μισής αλήθειας, όπως είπα και πριν.
    Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι πάρα πολλές φορές ήταν γυναίκες αυτές που κατάγγελλαν άλλες γυναίκες για μαγεία, για λόγους που συχνά ήταν ποταποί και προσωπικοί (ζήλεια, φθόνος κτλ).

    «... ή και στη σαφώς μειονεκτική θέση της γυναίκας στην πολιτική και την κοινωνία. Ειδικά το τελευταίο, βελτιώθηκε μόνο όπου το κράτος διαχωρίστηκε (μερικώς ή πλήρως) από την εκκλησία. Και σε "επίσημα" αθεϊστικά καθεστώτα (όπως στην πρώην ΕΣΣΔ π.χ.) δεν υπήρχαν νομικές ή άλλες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών».

    Υπήρχαν δηλαδή θεσμοθετημένες νομικές διακρίσεις σε βάρος γυναικών στις χριστιανικές χώρες; Με ενδιαφέρει πολύ αν το γνωρίζεις. Προσωπικά γνωρίζω ότι νόμοι που ήταν σε βάρος των γυναικών σε χριστιανικές κοινωνίες ΔΕΝ οφείλονται στη χριστιανική πίστη ούτε έχουν θεολογικό έρεισμα, αλλά προέρχονται από την παγανιστική κοινωνική οργάνωση που υπήρχε πριν έρθει ο Χριστιανισμός. Για παράδειγμα αναφέρω τον "σάλιο νόμο" που εφάρμοζαν τα φραγκικά φύλα, και απαγόρευε τη διαδοχή των γυναικών στο βασιλικό αξίωμα. Ο διάδοχος που θα βασίλευε έπρεπε να είναι άντρας, οπότε αν ο Χ βασιλιάς που πέθαινε είχε μόνο κόρες, αυτές θα παραμερίζονταν για να βασιλέψει π.χ. ο αδελφός ή ο ανηψιός του βασιλιά ή θα έπρεπε να παντρευτούν κάποιον άρρενα με βασιλικό αίμα τέλος πάντων. Αυτός ο νόμος, κατάλοιπό της παγανιστικής κοινωνικής οργάνωσης των Φράγκων, καταργήθηκε στην πράξη από την Χριστιανή βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ. Στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπου η θέση των γυναικών είχε βελτιωθεί σημαντικά από τη χριστιανική νομοθεσία, οι αυτοκράτειρες κυβερνούσαν κανονικά, και μάλιστα στέφονταν ΠΡΙΝ παντρευτούν τον αυτοκράτορα.
    Θα ήθελα να μου αναφέρεις άδικους νόμους κατά των γυναικών σε χριστιανικές κοινωνίες, αν γνωρίζεις. Εγώ γνωρίζω έναν σχετικά με την κηδεμονία των παιδιών. Το είχα διαβάσει κάπου στην «Αγάζηλο» (http://clubs.pathfinder.gr/agazilos/511138#Susan%20B.%20Anthony) Η Σούζαν Άντονυ ... αγωνίστηκε ιδιαίτερα κατά ενός νόμου του 19ου αιώνα που όριζε, εάν ο άντρας μιας γυναίκας πέθαινε όσο εκείνη ήταν έγκυος, να της πάρουν το παιδί μόλις γεννηθεί και να το δώσουν σε κάποιον κηδεμόνα που είχε ορίσει ο πατέρας”. Η Σούζαν Άντονυ πάντως, που αγωνίστηκε κατά αυτού του νόμου όπως και κατά της δουλείας και υπέρ της ψήφου των γυναικών κτλ., δεν ήταν καθόλου άθεη, αλλά πιστή Κουακέρα.

    «Θαρρώ λοιπόν πως οι γυναίκες μπορούν να "καλοπερνάνε" (κυριολεκτικά) μόνο σε κοινωνίες που τις σέβονται ως ισότιμους πολίτες. Και οι κοινωνίες αυτές είναι σχεδόν αποκλειστικά κοινωνίες στις οποίες η όποια θρησκεία παίζει μικρό έως μηδενικό ρόλο σε θέματα νόμων και κοινωνικής οργάνωσης».

    Εκτός που δεν γνωρίζω καμιά κοινωνία όπου η θρησκεία των μελών να «παίζει μικρό έως μηδενικό ρόλο σε θέματα νόμων και κοινωνικής οργάνωσης», εδώ θέλω να κάνω μια συνάρτηση με το άλλο σημείο σου, αυτό:

    «Για την Ινδία δε γνωρίζω πολλά, αλλά νομίζω πως τουλάχιστον μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, συντηρούσαν ακόμα το "έθιμο" να καίνε τη σύζυγο ενός μαχαραγιά που πέθανε, μαζί με αυτόν - ζωντανή!»

    Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το «σάτι» (Sati, Su-thi, suttee)προβλέπεται από τις Ιερές Γραφές των Ινδών, σύμφωνα με τις οποίες όσες το κάνουν θα αμειφθούν στην άλλη ζωή, και εφαρμόζεται και στις χαμηλότερες τάξεις, όχι μόνο στους μαχαραγιάδες. Η συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου αναγκάζει τις χήρες να πάνε να καούν από μόνες τους στην πυρά του συζύγου (αν δεν το κάνουν χάνουν τα δικαιώματά τους, η οικογένεια δεν είναι υποχρεωμένη να τις συντηρεί, και αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια). Γύρω υπάρχουν μουσικοί που παίζουν δυνατά για να μην ακούγονται οι κραυγές της χήρας, και οι βραχμάνοι περιμένουν να καεί τελείως το σώμα της για να πάρουν μέσα από τις στάχτες τα κοσμήματά της. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και ουσίες για να είναι η χήρα μισομαστουρωμένη. Μόνο που τώρα οι θάνατοι αυτοί βαφτίζονται «αυτοκτονίες οικεία βουλήσει» γιατί ο νόμος τιμωρεί αυτούς που εξαναγκάζουν ή προτρέπουν τις χήρες να ακολουθήσουν το έθιμο αυτό. Έτσι, όταν επεμβαίνει η αστυνομία, οι παριστάμενοι που παρακολουθούσαν και συχνά παρότρυναν τη χήρα να μπει στη φωτιά, ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τίποτα, ότι πέρασαν τυχαία και δεν κατάλαβαν τι γίνεται, ότι η γυναίκα όρμησε στις φλόγες ξαφνικά από μόνη της και δεν πρόλαβαν να τη σταματήσουν κτλ. ενώ και η ίδια η αστυνομία συχνά φτάνει πολύ αργά παρότι έχει ειδοποιηθεί από νωρίς. Να επανέλθω λοιπόν στο σχόλιό σου για «κοινωνίες ... στις οποίες η όποια θρησκεία παίζει μικρό έως μηδενικό ρόλο σε θέματα νόμων και κοινωνικής οργάνωσης»: το έθιμο σάτι κηρύχτηκε παράνομο από τους Άγγλους. Το «σάτι» δεν έθιγε την κυριαρχία των Άγγλων ούτε μείωνε τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εκμετάλλευση της Ινδίας. Έθιγε όμως το χριστιανικό τους φρόνημα. Παρά το ότι οι Άγγλοι δεν ακολουθούν πιστά τον Χριστιανισμό (αφού αυτός δεν δέχεται το ρατσισμό των λόρδων και λοιπών «ευγενών» κτλ.), κάποια πολύ βασικά πράγματα σε επίπεδο κοινωνίας τα σέβονται, ευτυχώς... οπότε επανερχόμαστε στο ποια πίστη διαποτίζει το πνευματικό/ιδεολογικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας, γιατί αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους νόμους και την κοινωνική οργάνωση, και δεν χρειάζεται να έχουμε «θεοκρατία» για να γίνει αυτό.

    «Πάντως ακόμα και πολίτες αυτών των έστω και κατ' όνομα "χριστιανικών" κρατών, εκμεταλλεύονται συχνά γυναίκες, κυρίως από άλλες χώρες, χριστιανικές και μη (π.χ. σεξοτουρισμός, παιδοφιλία, εκπόρνευση γυναικών από χώρες της Βαλκανικής και του πρώην Ανατολικού μπλοκ κλπ)».

    Πολύ σωστό αυτό με τους πολίτες των «κατ’ όνομα χριστιανικών κρατών». Οι πραγματικοί Χριστιανοί, σε όποιο κράτος και να είναι πολίτες, δεν επιδίδονται σε εκμετάλλευση εκπορνευόμενων γυναικών ή παιδοφιλία και σεξοτουρισμό. Όταν σε κάποια κοινωνία ανθούν εντυπωσιακά τέτοια φαινόμενα, είναι δείγμα του ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει απομακρυνθεί από τη χριστιανική πίστη.

    «Για να λέμε λοιπόν και τα σωστά, η βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως και πολλών άλλων) επιτεύχθηκε σε κοινωνίες που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν προηγουμένως ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ (υπάρχει και η "εξαίρεση" του Ισραήλ). Τα ισλαμικά κράτη καθυστέρησαν πολύ να ενσωματώσουν νόμους υπέρ της ισότητας των φύλων (η Τουρκία αποτελεί το πιο καλό παράδειγμα αστικού μουσουλμανικού κράτους), ενώ τα περισσότερα επιφυλάσσουν ακόμα και στον 21ο αιώνα απίστευτα υποτιμητική στάση απέναντί της (μερικές φορές τα ζώα περνούν ΠΟΛΥ καλύτερα)».

    Το παράδειγμα της Τουρκίας που αναφέρεις, επιβεβαιώνει μάλλον αυτό που πιστεύω εγώ: ότι δηλαδή ο νόμος δεν έχει καμιά αξία αν οι άνθρωποι λόγω των πιστεύω τους δεν τον εφαρμόζουν. Οι καθημερινές διακρίσεις κατά των γυναικών είναι ένα θλιβερό γεγονός στην Τουρκία. Ειδικά αυτή η ιστορία με τους αδελφούς που εκτελούν τις αδελφές τους επειδή «έχασαν την αγνότητά τους» είναι το κάτι άλλο. Άρα και πάλι γυρνάμε στο τι είδους αντιλήψεις διαποτίζουν τα μέλη μιας κοινωνίας... κι εδώ φυσικά οι χριστιανικές κοινωνίες υπερτερούν.

     
  • At Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2006, Blogger expaganus said…

    Mickey έγραψε:
    "Οι χριστιανικές χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που κατά τη γνώμη μου οφείλεται αρχικά στα ανθρωπιστικά μηνύματα του χριστιανισμού (και ειδικά μετά και το κίνημα των Διαμαρτυρόμενων"

    Αυτό μου ξέφυγε! Λοιπόν ο Λούθηρος, ιδρυτής του κινήματος των Διαμαρτυρομένων, φοβάμαι ότι περισσότερο έθαψε παρά προώθησε τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Να μην πούμε για τον Καλβίνο που ήταν μάλλον χειρότερος... Ας μείνουμε στον ιδρυτή της Διαμαρτύρησης ή Προτεσταντισμού:
    http://www.oodegr.com/oode/protestant/luther1.htm

    "Ας δούμε μερικά από τα όσα φοβερά έγραψε ο Αιρεσιάρχης ΛΟΥΘΗΡΟΣ το έτος 1525 μ.Χ., σε επιστολή του προς τους ηγεμόνες της Γερμανίας. Η εν λόγω επιστολή γράφτηκε την περίοδο της αγροτικής επανάστασης, (1524-1526), η οποία κόστισε την ζωή σε περίπου 100.000 χωρικούς! Ιδού τι έγραψε ο Λούθηρος:

    «Πρέπει να κτυπάτε, να στραγγαλίζετε και να παλουκώνετε, κρυφά ή φανερά και να θυμάστε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δηλητηριώδες, επιβλαβές ή Σατανικό από έναν στασιαστή. Είναι το ίδιο σαν να σκοτώνεις ένα λυσσασμένο σκυλί. Αν δεν το χτυπήσεις, θα χτυπήσει όχι μόνον εσένα, αλλά ολόκληρη την χώρα.

    Οι αρχές έχουν σωστή συνείδηση και δίκαια επιχειρήματα και μπορούν να πουν στο Θεό με όλη την σιγουριά της καρδιάς τους:

    "-Κοίτα Κύριε, Εσύ με κατέστησες άρχοντα και κύριο και δεν αμφιβάλω για το ότι Συ μου έδωσες το ξίφος για να το ρίχνω στους κακοποιούς"

    Τέτοια θαυμαστά σημεία γίνονται ώστε ένας άρχοντας να μπορεί να κερδίσει τον ουρανό με αιματοχυσία, καλύτερα απ' ότι κάποιος άλλος με προσευχές»!!!

     
  • At Κυριακή, Ιουλίου 30, 2006, Blogger mickey said…

    Έγραψα: "ΜΕΤΑ και το κίνημα των Διαμαρτυρόμενων"

    Σωστά;

     
  • At Κυριακή, Ιουλίου 30, 2006, Blogger mickey said…

    Και άλλωστε ξαναγυρίζεις στα παλιά, καλά "επιχειρήματα", όπου με λογικές ακροβασίες και σοφιστείες βγάζεις ότι συμπεράσματα θέλεις.

    Προφανώς "Ορθοδοξία (ή μήπως απλά η άποψη του expaganus) Uber Alles" και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, έτσι; Όλα τα στραβά είναι των άλλων, όλα τα καλά δικά μας.

    Δε μπορεί όσοι ζουν σε "χριστιανικές κοινωνίες" και κάνουν εγκλήματα να ΜΗΝ είναι χριστιανοί και όσοι ζουν σε "αλλόθρησκες" κοινωνίες και κάνουν επίσης εγκλήματα να τα κάνουν ...στο όνομα της πίστης τους!

    Μπορεί και εκείνοι να έχουν "απομακρυνθεί" από τον δρόμο του ...δικού τους Θεού. Πού ξέρεις τι πιστεύουν δισεκατομμύρια νοματαίοι σε όλον τον πλανήτη;

    Περιμένω την άποψή σου για τις "βεντέτες" των Κρητικών και των Μανιατών ή τα εγκλήματα των υπόλοιπων "χριστιανών". Ή για τις "θεάρεστες πράξεις" των Βυζαντινών, των προ κομμουνισμού Ρώσων (με τους Τσάρους) και άλλων ...ορθοδόξων!

    Εκτός κι αν "χριστιανοί" είναι μόνο μια χούφτα άνθρωποι που πράττουν ΜΟΝΟ καλά και όλοι οι υπόλοιποι είναι ...παγανιστές. Αλλά τότε ΟΛΕΣ οι κοινωνίες είναι "παγανιστικές" και άλλωστε, όπως λένε και οι γραφές "όλος ο κόσμος εν τω πονηρώ κείται". Εμείς δηλαδή δεν έχουμε εγκληματίες, βιαστές και παιδεραστές - ή μήπως όλες οι γυναίκες καλοπερνάνε με τους ...χριστιανούς συζύγους τους;

    Δυστυχώς, δε γίνεται διάλογος σε αυτή τη βάση :(

    Anyway, it's your place και γράφεις ότι θέλεις...

    Καλό καλοκαίρι!

    Υ.Γ. Σε συμβουλεύω κι εγώ να διαβάσεις όλο το "Πηδάλιο". Θα ...φρίξεις!

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2006, Blogger expaganus said…

    At Κυριακή, Ιούλιος 30, 2006, mickey said…

    Έγραψα: "ΜΕΤΑ και το κίνημα των Διαμαρτυρόμενων"

    Σωστά;

    Ασφαλώς. Θα μπορούσε όμως και να σημαίνει αυτό ότι το κίνημα των Διαμαρτυρομένων έδωσε ώθηση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

     
  • At Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2006, Blogger expaganus said…

    Δε μπορεί όσοι ζουν σε "χριστιανικές κοινωνίες" και κάνουν εγκλήματα να ΜΗΝ είναι χριστιανοί και όσοι ζουν σε "αλλόθρησκες" κοινωνίες και κάνουν επίσης εγκλήματα να τα κάνουν ...στο όνομα της πίστης τους!

    Μα δεν είπα εγώ ότι κάθε έγκλημα που κάνουν αλλόθρησκοι το κάνουν στο όνομα της πίστης τους! Ασφαλώς αρκετοί θα εγκληματούν παραβιάζοντας τον ηθικό κώδικα της θρησκείας τους. Δεν αναφέρθηκα σε αυτούς γιατί η ύπαρξή τους είναι ένα φαινόμενο καθολικό που δεν εξαρτάται από τη θρησκεία, αλλά από τον άνθρωπο. Αναφέρθηκα στην περίπτωση που η ίδια η θρησκεία σε νομιμοποιεί να εγκληματείς.

    Στο όνομα της πίστης γίνονται εγκλήματα σε δυο περιπτώσεις.
    Α) Όταν η πίστη το απαιτεί ευθύς εξ αρχής με αυτά που λένε οι παραδόσεις της και τα ιερά της κείμενα, όπως αυτό που ανέφερα με τον Ινδουϊσμό και το σάτι, ή όπως κάνει το Ισλάμ βάσει του Κορανίου: «σκοτώστε τους απίστους όπου κι αν τους βρείτε» και άλλα φιλάνθρωπα.
    Β) Όταν η πίστη στην κανονική της μορφή δεν το απαιτεί, αλλά κάποιος την διαστρέφει αλλάζοντας κάποια κείμενα και παραδόσεις, ή παρερμηνεύοντάς τα, ή προσθέτει παραδόσεις τάχα του παρελθόντος που έβγαλε απ’ την κεφάλα του, είτε εισάγει καινούργιες θεολογικές θέσεις που δεν δικαιολογούνται από πουθενά.
    Παράδειγμα αλλαγής της παράδοσης: η προσθήκη του Φιλιόκβε στο σύμβολο της Πίστεως από τους παπικούς.
    Παράδειγμα παρερμηνείας εδαφίου: το περίφημο «συ εί Πέτρος και πάνω σ’ αυτή την πέτρα (την πίστη που μόλις είχε εκφράσει ο Πέτρος) θα χτίσω την Εκκλησία μου», που έγινε «εσύ είσαι ο Πέτρος και πάνω σ’ εσένα θα χτίσω την Εκκλησία μου», τουτέστιν ο κάθε διάδοχος του Πέτρου στο αποστολικό-επισκοπικό του αξίωμα θα είναι το θεμέλιο όλης της Εκκλησίας.
    Παράδειγμα νόθευσης της παράδοσης: ο Πέτρος δεν ήταν ποτέ επίσκοπος Ρώμης, ώστε να είναι ο κάθε επίσκοπος Ρώμης διάδοχός του.
    Σε αυτά τα τρία μαγειρέματα βασίστηκε η Δυτική θεολογία περί παπωσύνης (πάπας διάδοχος του Πέτρου άρα του Χριστού, που στέλνει το Άγιο Πνεύμα όπου θέλει αφού το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού και ο Πάπας Τον αντικαθιστά εδώ στη γη κτλ.).
    Παράδειγμα εισαγωγής νέας θεολογίας είναι το Καθαρτήριο, που δεν υπάρχει σε καμμιά παράδοση και σε κανένα κείμενο. Άλλο παράδειγμα είναι η θεωρία του Ανσέλμου Καντερβουρίας περί θείας ικανοποίησης, ότι δήθεν ήθελε ο Θεός ένα θύμα, να ικανοποιηθεί για την προσβολή που του έκανε ο άνθρωπος όταν αμάρτησε, κι έβαλε το Γιό Του να σταυρωθεί, κι έτσι του πέρασε ο θυμός! Ασφαλώς ο Χριστιανισμός δεν ευθύνεται για το αν κάποιοι σαν τους Πάπες και τον Ανσέλμο του έκαναν αυτές τις μετατροπές. Αλλά με τις σχετικές μετατροπές, μπορεί κανείς να πάρει τη θρησκεία της αγάπης και να την κάνει αφορμή για εγκλήματα.

    Μπορεί και εκείνοι να έχουν "απομακρυνθεί" από τον δρόμο του ...δικού τους Θεού. Πού ξέρεις τι πιστεύουν δισεκατομμύρια νοματαίοι σε όλον τον πλανήτη;

    Πράγματι δεν είναι οι Χριστιανοί οι μόνοι που απομακρύνονται από την πίστη τους! Οι πιο ευγενικές θρησκείες, όπως π.χ. ο Βουδισμός, έχουν κάποιες αρχές τις οποίες οι άνθρωποι προτιμούν να μην τηρήσουν, όπως ακριβώς κάνουν και οι Χριστιανοί με τις δικές τους. Δες εδώ: http://www.oodegr.com/oode/anatolikes/budismos/fovos1.htm «Πέρυσι έφεραν από την Κίνα ένα μικρό λείψανο του Βούδα, ένα δάχτυλο του (αν και αρκετοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του) για προσκύνημα στην Ταϊβάν. Χιλιάδες κόσμος πέρασε να προσκυνήσει. Όμως στην εφημερίδα είδα τον επικεφαλής μοναχό που το έφερε που δήλωνε. Σας παρακαλώ, μη ζητάτε από τον Βούδα να κερδίσετε το λαχείο, ζητήστε ειρήνη κτλ...» Μόνο που οι πιστοί τον έγραψαν κανονικά και συνέχισαν να ζητάνε τα δικά τους.


    Περιμένω την άποψή σου για τις "βεντέτες" των Κρητικών και των Μανιατών

    Είχα μια φορά διαβάσει ένα βιβλίο με ιστορίες της Μάνης και είχα ψιλοφρικάρει. ϊσως να ανεβάσω καμμία όταν έχω χρόνο. Υπάρχει και στην Αλβανία τέτοια αντεκδίκηση, στο έθιμο «Κανούν», και σε άλλους λαούς. Ασφαλώς και δεν είναι χριστιανικό έθιμο, αλλά πολύ αρχαιότερο, και δεν μπορεί με τίποτα να εγκριθεί από την Εκκλησία! Στη Μάνη είχαν διατηρήσει κι άλλο ένα παγανιστικό έθιμο, να παίρνουν στο σπίτι παλλακίδα αν δεν κάνει η σύζυγος παιδιά. Η Εκκλησία δεν το ευλογεί, αλλά αυτός που θέλει να δει απογόνους είχε μια σκασίλα... αφού στη Μάνη αν δεν έχεις αρσενικό παιδί «σβήνει η γενιά σου».

    ή τα εγκλήματα των υπόλοιπων "χριστιανών". Ή για τις "θεάρεστες πράξεις" των Βυζαντινών, των προ κομμουνισμού Ρώσων (με τους Τσάρους) και άλλων ...ορθοδόξων!

    Συγκεκριμένα θέλω να μου ζητάς, όπως μου ανέφερες τις βεντέτες Κρητικών και Μανιατών. Έτσι γενικά δεν λέει τίποτα αυτό που ρωτάς, είτε θα πρόκειται για μεμονωμένους ανθρώπους που παραβιάζουν τις θρησκευτικές αρχές τους από κάποιο πάθος είτε για κάτι οργανωμένο, όπως σε περιπτώσεις πολιτικής. Δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος χωρίς συγκεκριμένο παράδειγμα. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι άνθρωποι έχουν ροπή προς την αμαρτία και το δύσκολο είναι να παραμείνουν στο καλό, όχι το να κάνουν κακό.

    Εκτός κι αν "χριστιανοί" είναι μόνο μια χούφτα άνθρωποι που πράττουν ΜΟΝΟ καλά και όλοι οι υπόλοιποι είναι ...παγανιστές. Αλλά τότε ΟΛΕΣ οι κοινωνίες είναι "παγανιστικές" και άλλωστε, όπως λένε και οι γραφές "όλος ο κόσμος εν τω πονηρώ κείται".

    Τώρα Mickey με πιάνεις. Απολύτως αντιπροσωπευτικοί του Χριστιανισμού είναι οι άγιοι και κανείς άλλος, και ακολουθούν αυτοί που προσπαθούν να τους μιμηθούν και δεν είναι και πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να φαίνεται ότι είναι «συνεπείς Χριστιανοί» γιατί αυτή είναι η θρησκεία της κοινωνίας. Σε άλλη περίπτωση θα διάλεγαν οποιαδήποτε θρησκεία επικρατούσε αριθμητικά, για να είναι μέσα στα πράγματα κι αυτοί.

    Στην ουσία όταν κάποιος προσκυνά τα πάθη του, διαπράττει ειδωλολατρία. Ο πλεονέκτης που η έννοια του όλη είναι πώς να γίνει ή να παραμείνει πλούσιος, μάλλον στον Μαμμωνά πιστεύει παρά στον Χριστό. Αυτός που επιδιώκει τις σωματικές ηδονές είναι σαν να λατρεύει την Αφροδίτη, κτλ.

    "Anyway, it's your place και γράφεις ότι θέλεις..."

    Παντού το ίδιο κάνω, το τέρας! Πώς θα μπορούσα εξάλλου να γράφω άλλα από αυτά που θέλω...

    Υ.Γ. Σε συμβουλεύω κι εγώ να διαβάσεις όλο το "Πηδάλιο". Θα ...φρίξεις!

    Κάτσε να καταφέρω να το διαβάσω πρώτα... Μέχρι στιγμής μόνο καλά πράγματα έχω δει.

    Καλό καλοκαίρι και σ’ εσένα!

     
  • At Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2006, Blogger expaganus said…

    Φίλε μου σε χαιρετώ έστω και με καθυστέρηση. Ο Αίσωπος δεν είναι γέννημα της χριστιανικής παράδοσης αλλά της προχριστιανικής, στην οποία κυριαρχούσαν τα στιχουργήματα του Ησιόδου που καταδίκαζαν τις γυναίκες ως παγίδα για τον άντρα και άλλα τέτοια.
    Σχετικά με την "αδιαθεσία" τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζεις. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις σελίδες μου, http://www.expaganus.com/gynaika.htm όπου θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

     
  • At Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008, Blogger Greek Dute said…

    Πρωτα αποφασιστε τι συγκρίνετε.
    Την σημερινη ασια με τη σημερινη ευρωπη;
    Η τον ινδουισμο και το ισλαμ με τον χριστιανισμο;
    Το οτι ινδοι νοικιαζουν τις γυναικες τους σε ενα κρατίδιο οπου υπαρχει οικονομική ανέχεια δεν ειναι θρησκευτικό θέμα αλλα κοινωνικο.
    Οι ινδικες εφημερίδες δεν το αποκρύψαν. ετσι;
    Αν βεβαια ηταν καποια ινδικη παράδοση δεν θα το κάναν και θέμα.
    Και στην σουηδία οταν μπήκαν οι γερμανοί πολλες γίναν πόρνες για να επιβιωσουν οι οικογένειες τους (κι εκει ο ινδουισμος εφταιγε);
    Η συγκριση θεοκρατικων κοινωνιων οπως του ιραν με την ΚΟΣΜΙΚΗ ΚΙ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ευρωπαΛικη οντότητα ειναι ατοπη.
    Κι ο λόγος ειναι οτι στην ευρώπη διοικητικά δεν κανει κουμάντο καμια θρησκεία. κι οταν εκανε ειχαμε την ιερά εξέταση και τα στρατόπεδα της σκυθουπολης.
    Τωρα κανουν κουμάντο οι ορθολογιστές. Μην προσπαθήτε να καρποθειτε τα επιτευγματα της ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

     
  • At Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008, Blogger Greek Dute said…

    ενα σχολιο ακομα
    γραφεια
    ________________
    Paganus, στα λατινικά, σημαίνει "ειδωλολάτρης". Άρα, Παγανισμός είναι, ουσιαστικά, η ειδωλολατρία. Ας δούμε πού εντοπίζεται στις τρεις θρησκείες που αναφέρεις
    ____________

    Πάγανους σημαινει ανθρωπος του αγρου
    (from Latin paganus, meaning "country dweller, rustic")
    Φυσικα ο ορος ειδωλολατρεια ειναι εβραιοφτιαχτος γιατι οι ιδιοι δεν μπορουσαν να καταλαβουν την χρήση των απεικονήσεων ως ΣΥΜΒΟΛΑ και δεν μπορουσαν να καταλαβουν την εννοια της φιλοσοφίας (Ελληνικης ρωμαϊκης βουδιστικης, ινδουιστικης κλπ).
    Φυσικα οι βεδες περιεχουν γνωσεις μαθηματικων και αστρονομιας που οι σνομπ εβραιοι και χριστιανοι δεν θα κατέχουν ποτέ.
    Αλλα μπορουν να λενε τους αλλους υποτιμιτικα ειδωλολάτρες.
    Ασχετα αν δεν καταφέραν τίποτα πολιτισμικα.

     
  • At Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008, Blogger expaganus said…

    *x-airetike, θα ήθελα να μου εξηγήσεις πώς μια κοινωνία μπορεί να κινείται ανεξάρτητα από το θρησκευτικό υπόβαθρο που την εμποτίζει. Φοβάμαι ότι δεν γίνεται αυτό. Για τις παγανιστικές χώρες τέτοιου τύπου - δεν μιλάω εδώ για τυχόν μητριαρχία όπου οι όροι του παιχνιδιού είναι διαφορετικοί - οι γυναίκες δεν είναι παρά πράγματα στα χέρια του πατέρα ή του συζύγου ο οποίος μπορεί να τις εκπορνεύει, να τις νοικιάζει, να τις σκοτώνει, να τις χωρίζει με μια απλή δήλωση κτλ. Οι ινδικές εφημερίδες το ανέφεραν γιατί αποτελεί ένα νέο φαινόμενο, κάτι καινούργιο στην επικαιρότητα, όχι επειδή είναι αταίριαστο με την υποτίμηση των γυναικών που κυριαρχεί στην ινδική κοινωνία.
    Το ότι πολλές γυναίκες γίνονται πόρνες εν καιρώ πολέμου δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε έγινε μόνο ση Σουηδία. Θυμήσου και το τραγουδάκι "τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;" Άλλο όμως κάτι που γίνεται σε τέτοιες ακραίες συνθήκες επειδή η γυναίκα κρίνει ότι δεν θα επιβιώσει αλλιώς, κι άλλο να την εκπορνεύει ο σύζυγος-πατέρας κτλ. για το δικό του όφελος. Μην αγνοείς επίσης τη ρίζα αυτού του νέου φαινομένου: γιατί μερικοί ψάχνουν να νοικιάσουν σύζυγο; Γιατί πολύ απλά οι κάτοικοι εκεί έχουν ανατρέψει την πληθυσμιακή ισορροπία στη χώρα τους φονεύοντας τα κορίτσια, πριν γεννηθούν ή αμέσως μετά. Ασφαλώς δεν θα το έκαναν αν στις κοινωνίες αυτές εκτιμούσαν το γυναικείο φύλο... Το αποτέλεσμα όμως είναι, ότι μετά από αυτή τη γενικευμένη επίθεση κατά των γυναικών, δεν υπάρχουν αρκετές για να παντρευτούν όλοι οι περισσευούμενοι γαμπροί κι έτσι φτάνουμε στην ενοικίασή τους...
    * Γράφεις: "Η συγκριση θεοκρατικων κοινωνιων οπως του ιραν με την ΚΟΣΜΙΚΗ ΚΙ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ευρωπαικη οντότητα ειναι ατοπη.
    Κι ο λόγος ειναι οτι στην ευρώπη διοικητικά δεν κανει κουμάντο καμια θρησκεία. κι οταν εκανε ειχαμε την ιερά εξέταση και τα στρατόπεδα της σκυθουπολης."
    Δεν αναφέρομαι στο αν σε μια περιοχή κάνει διοικητικά κουμάντο κάποια θρησκεία, αλλά στο ποιας θρησκείας τα πιστεύω σέβονται οι κάτοικοι. Στην Ευρώπη, κοσμική-ξεκοσμική, το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι ο Χριστιανισμός, και πολλοί που στράφηκαν εναντίον του το έκαναν από αντίδραση γιατί οι "εκπρόσωποί" του ποδοπατούσαν οι ίδιοι τον Χριστιανισμό, χρησιμοποιπώντας τον ως εργαλείο για ταξική - εθνική κτλ. καταπίεση. Κλασικό παράδειγμα, η αντιπαράθεση των Φράγκων "Χριστιανών" κατακτητών της Αγγλίας με τους παγανιστές Σάξονες κατοίκους της, οι οποίοι είχαν συνδέσει το Χριστιανισμό με την αλαζονεία και ληστρική μανία των Φράγκων εναντίον τους.
    * Σχετικά με τα "σύμβολα" της ειδωλολατρίας: Αυτά θα μπορούσες να τα πεις στους Έλληνες εκείνους, που ανυπομονούσαν να σφάξει ο Αγαμέμνονας την κόρη του για να στείλουν οι "συμβολικοί" θεοί ούριο άνεμο και να ξεκινήσει η εκστρατεία τους. Ή στους άλλους που κατάφερε να πείσει ο Θεμιστοκλής να εμπιστευτούν τα καράβια, κλέβοντας το "συμβολικό" άγαλμα της Αθηνάς από την Ακρόπολη. Ή σ' εκείνους που απαιτούσαν να θυσιαστούν οι Πέρσες αιχμάλωτοι στους "συμβολικούς" θεούς, παρά την αντίθεση του Θεμιστοκλή, που αναγκάστηκε ο άνθρωπος να υποχωρήσει. Φοβάμαι όμως ότι θα έσφαζαν κι εσένα τότε οι 'pagani", και καθόλου συμβολικά...
    *Ασφαλώς και πάγανους σημαίνει χωριάτης. Παγανισμός ήταν η θρησκεία των αγράμματων χωρικών, που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ειδωλολατρκού κόσμου. Το ότι κάποιοι με πιο ευγενείς αναζητήσεις προσπάθησαν να αποδώσουν στη θρησκεία συμβολισμούς, ή να το φιλοσοφήσουν το πράγμα, δεν αποτέλεσε ποτέ κυρίαρχη τάση στις ειδωλολατρικές κοινωνίες. Αντιθέτως όποτε αυτοί έπεφταν στην αντίληψη των pagani, κινδύνευαν να εξοντωθούν από αυτούς.
    * Και για να μη σε πιάνουν κότσο με τη "Σκυθόπολη", δες κι αυτό το λινκ:
    http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/skythop1.htm

     
  • At Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008, Blogger expaganus said…

    Ουπς, το έφαγε:
    http://www.oodegr.com/neopaganismos/
    diogmoi/skythop1.htm

     
  • At Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008, Blogger Greek Dute said…

    γραφεις:
    Στην Ευρώπη, κοσμική-ξεκοσμική, το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι ο Χριστιανισμός, και πολλοί που στράφηκαν εναντίον του το έκαναν από αντίδραση γιατί οι "εκπρόσωποί" του ποδοπατούσαν οι ίδιοι τον Χριστιανισμό, χρησιμοποιπώντας τον ως εργαλείο για ταξική - εθνική κτλ.
    ______________

    Υποβαθρο της ευρωπης δεν ειναι ο χριστιανισμος αλλα ο διαφωτισμος (που ειναι καργα αντιχριστιανικος)

    Γραφεις:
    _________________
    Το ότι πολλές γυναίκες γίνονται πόρνες εν καιρώ πολέμου δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε έγινε μόνο ση Σουηδία. Θυμήσου και το τραγουδάκι "τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;" Άλλο όμως κάτι που γίνεται σε τέτοιες ακραίες συνθήκες επειδή η γυναίκα κρίνει ότι δεν θα επιβιώσει αλλιώς, κι άλλο να την εκπορνεύει ο σύζυγος-πατέρας κτλ.
    ___________________
    Απ: σαν πως στην ινδια δεν υπαρχει θεμα επιβιωσης;
    Ποια η διαφορά οτι στον "πολεμο" μπηκε ξενο στρατευμα ενω εκει πεινανε λογω ανεχειας;
    ___________________


    γραφεις:
    Σχετικά με τα "σύμβολα" της ειδωλολατρίας: Αυτά θα μπορούσες να τα πεις στους Έλληνες εκείνους, που ανυπομονούσαν να σφάξει ο Αγαμέμνονας την κόρη του για να στείλουν οι "συμβολικοί" θεοί ούριο άνεμο και να ξεκινήσει η εκστρατεία τους.
    _____________________

    Η ηλιαδα γνωριζεις οτι ειχε μυθικα και ποιητικα στοιχεια;
    Γνωριζεις ποια ηταν η τυχη της ιφιγενειας;
    Εγινε τελικα η θυσια;
    Η θυσια του αβρααμ δεν ειχε ακριβως το ιδιο αποτελεσμα;
    Δηλαδη το να ζησει το θύμα;
    ___________________________
    Ή σ' εκείνους που απαιτούσαν να θυσιαστούν οι Πέρσες αιχμάλωτοι στους "συμβολικούς" θεούς, παρά την αντίθεση του Θεμιστοκλή, που αναγκάστηκε ο άνθρωπος να υποχωρήσει. Φοβάμαι όμως ότι θα έσφαζαν κι εσένα τότε οι 'pagani", και καθόλου συμβολικά...
    ______________________
    Γνωριζεις την εννοια του ψυχολογικου πολέμου;
    αν θυσιαζαν τους πέρσες τοτε οι υπολοιποι περσες θα το μάθαιναν και αυτο θα ερίχνε το ηθικό τους.
    Κολάς στις λέξεις.
    Μηπως ο βασιλειος ο βουλγαροτκόνος δεν χρησιμοποίησε τετοιες τακτικες;


    Γράφεις:
    ___________________________
    Ασφαλώς και πάγανους σημαίνει χωριάτης. Παγανισμός ήταν η θρησκεία των αγράμματων χωρικών, που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ειδωλολατρκού κόσμου. Το ότι κάποιοι με πιο ευγενείς αναζητήσεις προσπάθησαν να αποδώσουν στη θρησκεία συμβολισμούς, ή να το φιλοσοφήσουν το πράγμα, δεν αποτέλεσε ποτέ κυρίαρχη τάση στις ειδωλολατρικές κοινωνίες. Αντιθέτως όποτε αυτοί έπεφταν στην αντίληψη των pagani, κινδύνευαν να εξοντωθούν από αυτούς.
    __________
    Η ρώμη αποτελουντάν απο τους πλήβειους, τους πατρίκιους, τους απελεύθερους και τους σκλάβους.
    Το ποιό μορφωμένο κομάτι της ρώμης ήταν οι πατρίκιοι και ορισμενοι πλήβειοι και φυσικα ουδέποτε κινδύνευσαν με το να φιλοσοφουν.
    Ο λογος που διαφοροι φιλοσοφοι κινδυνεψαν ηταν πολιτικοι.
    Πχ οι στωικοι πραγματευονταν την απελευθέρωση ολων των δουλων.
    και αυτο ειχε ως αποτελεσμα να υπαρξουν αντιδράσης.
    Αυτα στα πλαίσια της ιντριγκας.
    Ουδέποτε οι στωϊκοι ηταν υπο επισημο διωγμο αποδειξη οτι στωικος φιλοσοφος ηταν και αυτοκράτορας (Ο Μαρκος αυρήλιος αυτος ο αξεστος χωριάτης) :p

    Σχετικα με το ποσο χριστιανικες ριζες εχει η δυση. μπορεις να δεις τι πιστευουν οι δυτικοι για την θεοκρατια στην Ελλάδα

    Freedom of Religion: Iran vs Greece. What do you think about this situation ?
    Today I read in the newspaper that the thought of a Mosque opening in Athens caused a huge discussion in Greece recently. The mentioned building was originally built as a Mosque in 18th century and it is used as ceramic workshop today.

    More than 300.000 Muslim is living in Athens, the capital of Greece. There ISN’T even ONE Mosque in Athens and Is Greece a democratic European country ????

    Less than 300.000 Christian is living in Tehran, the capital of Iran. I don’t know exactly how many but I personally saw 2 churches in Tehran during my visit few years ago. (There was a beautiful wedding in one of them : ) Shariah is the basis of legal code in Iran which sounds tooo scary to most of us and most of the Europeans criticize Iran as being anti-democratic, lack of freedom of religion

    There is a certain sympathy to Greece and antipathy to Iran in general. May be Greece is not as good as we think and/or Iran is not as bad as we think ?? What do you think about this situation ?

    απο
    http://answers.yahoo.com/question/index;_ylt=ArJe4z0qgakPreIwvh9tbXAjzKIX;_ylv=3?qid=1006040310411

     

Δημοσίευση σχολίου

<< Home